Wat is Cranio Sacraal Therapie?


Cranio Sacraal Therapie (CST) is een zachte holistische behandelwijze die voortkomt uit de osteopathie. Een holistische geneeswijze is een geneeswijze die het hele individu/lichaam betrekt bij de genezing.


CST is er op gericht het natuurlijke oorspronkelijke evenwicht te herstellen, te versterken en daarnaast het zelfgenezend vermogen van het paard te stimuleren. Door opvallende onderzoeken en goede resultaten heeft CST zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapievorm.


Een CS Therapeut werkt met het hersenvocht dat circuleert van het hoofd (cranium) via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum). Dit gebeurt met een golvende beweging die het cranio sacrale ritme word genoemd. Dit "ritme" is voelbaar door het hele lichaam omdat alles met elkaar verbonden is, via de wervelkolom, het (centrale) zenuwstelsel, het fascia (bindweefsel) om de organen tot en met de pezen, spieren en botten.

Door lichamelijke blessures of emotionele trauma's kan dit ritme verstoord raken en het hersenvocht niet meer goed doorstromen. Dit belemmert de doorstroming in het lichaam en raakt het natuurlijke ritme uit balans, waardoor het paard niet meer optimaal zal kunnen functioneren.


Een behandeling begint altijd met een algeheel onderzoek van het hele paard. Waarbij ik een aantal vragen stel aan de eigenaar. Daar waar problemen of blessures worden gevonden zal ik behandelen. 

Uit ervaring blijkt dat dit vaak een combinatie is van Osteopathie en Craniosacraal.


Ieder paard reageert weer anders op een behandeling. Als gevolg hiervan kan het paard verschillende reacties hebben op deze aanraking of uitgevoerde trust.

Het kan o.a. gaan  kauwen, likken, briesen, schrapen met de hoeven of gaan gapen.

Het paard kan ook onrustig worden van of tijdens de behandeling. Zeker als het de eerste keer is dat het behandeld wordt omdat het onbekend is voor het paard. Bij een tweede behandeling zie je vaak dat het paard veel rustiger is en al wat sneller gaat ontspannen.


Het paard moet echter wel de vrijgekomen afvalstoffen verwerken. In sommige gevallen kan dit zich uiten in 

* dunne mest/diarree

* snotneus

* loopoog/-ogen

* ontstoken koker

* vermoeidheid of juist actiever zijn.


Na een behandeling adviseer ik om 5 dagen niet te rijden met het paard of het te zwaar te belasten.

Dit is omdat de behandeling niet stopt als ik weg ga maar de behandeling nog "doorwerkt" in het lichaam. Het paard heeft hier wat tijd voor nodig.

Uiteraard mag het paard wel lekker buiten in de weide of paddock staan. Wandelen is ook geen probleem.


Na één behandeling kun je vaak al een duidelijk verschil zien. Maar meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken.

Daarnaast zijn er meerdere factoren van groot belang om een paard zowel fysiek als mentaal goed gezond te houden. Zoals leefomstandigheden, voeding, goed passend zadel, goede hoef- en gebitsverzorging etc etc.